Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2016 23:00 - ВЪЗМУТИТЕЛНО: Общината плаща за 9 дни КЮЧЕЦИ в най-бедния град в България
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 669 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.08.2016 23:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 Видин, един от най-бедните градове на България, харчи общински пари за фестивал на кючека, докато градът се задъхва от безработица, а училищата и детските градини през зимата стоят с намалено до минимум парно.

Жителите на града са възмутени, след като за трета поредна година общината организира ежегодния панаир под надслов „Национален фестивал на чалгата и кючека". Би било смешно, ако не бе трагично! Насред купищата проблеми, затрупали един от най-бедните градове в Европа, кметът инж. Огнян Цветков е решил да отдели около 40 000 лева само за хонорари на чака-рака изпълнители. В продължение на цели 9 дни чалгаджии ще гастролират на сцената в града, просната насред разбити улици, мизерия, повсеместна бедност и безработица.

За трета година селският сбор на Видин, наречен панаир, е преместен от старото му място в парк „Нора Пизанти" в бившото поделение 22760 до замъка Баба Вида, почти на пъпа на града. Организаторите, в лицето на общината, и този път са поканили единствено известни български и сръбски чалга изпълнители. Фолк знаменитостите явно са любими на кмет, секретарки, пиарки, младши и старши експерти, които в дните на панаира обичат да си слагат белите ризки, сакенцата и фустите, за да се покажат пред тълпата и да хапнат кебапчета и кюфтета с общински пари, докато изслушват проблемите на гражданите и дават празни обещания.

Ударното начало на 9-дневния „празник" ще постави Глория на 26 август, която открива панаира. На другия ден след нея на сцената ще се качат никому неизвестните чалга певици Алекса, Ашли и Ванеса, а през седмицата след това по своя ред ще минат още Ивана, Кали, Шериф Конявич, Весна Змиянац, Софи Маринова, Осман Хаджич. Финалът на чалга оргията ще постави Гъмзата. Пари за изложби, театър, класика и литература няма, но за кръчмарски музиканти - бол!

Жители на града вече знаят какво да очакват от предстоящия маратон на кючека, изпитали на гърба си ужаса през миналите години. В близост до сцената се поставят три огромни скари за кебапчета, а от всяка будка дъни различен кючек. Посетителите са предимно от махалата и рядко и може да се види някой бледолик видинчанин.

Кючеци се играят навсякъде - на сцената, по пейките, насред зелените площи и градинките; вдигат се наздравици с пластмасови чаши с наливна бира и тече пълно душевно самозадоволяване. В центъра на града рядко се събират много хора, но за гостуващи чалга звезди обикновено се изсипват всичките селяни и роми от близките села, които зарязват кокошки, свине, кози и магарета, за да се насладят на последните хитовете на Кали и Софка.

Най-пострадали са хората от квартал „Калето", непосредствено до панаира, но пък и голяма част от тях са си избрали кмета, щедро развързващ кесията си за леки певачки.

„Еволюцията при нас се връща наобратно! Това не е панаир, а див прериен селски събор. Всичко е като бит пазар - продават мушами, казанлъшки понички, сутиени, препарати за убиване на бълхи", възмущават се жители на града.

http://www.bnews.bg/article/215046




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20275647
Постинги: 18676
Коментари: 10030
Гласове: 71338
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930