Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2009 09:25 - Консерватизмът
Автор: eutopia Категория: Политика   
Прочетен: 4500 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 30.12.2009 19:19


Ражда се като реакция срещу френската революция. Антиреволюционното желание да се запазят нещата такива, каквито са. Подозрение към промяната. Да запазим това, което е действало до сега. Човек не е по-умен от традициите.

Традиционен консерватизъм (19ти век, Едмънд Бърк) срещу новото дясно (Рейгън, Тачър)

трад. - защита на установените институции и ценности. Това е тъканта на обществото. Хората имат нужда от сигурност, да има приемственост с корените.

Новите десни силна, но минимална държава, комбинация от икономическо либертарианство с обществен авторитет.

Едмънд Бърк пръв теоретик на консерватизма. „Размишления върху революцията във Франция“. Бърк е защитник на стария режим. Революцията носи само хаос. Традиционният социален ред трябва да се запази. Хората имат нужда от сигурност. Хората трябва да имат силен авторитет, който да ги води. Обществото трябва да се води от ценности.

Но той предлага и формулата „Променяй се, за да запазиш“. Не сляпо привързване към старото. Консерватизмът предлага тази формулировка, за да не е свързан с фиксирана система от идеи. Постепенно монархиите изчезват. Контекстът на запазването се променя. Абсурдно е в 21ви век консерваторите да пледират за божественото право на владетеля. След Втората световна война християндемократическите партии в Германия и Италия, напълно подкрепят демокрацията и социалния ред. §Ако приемем, че консерватори са тези за поддържане на статуквото, значи комунистите в България през 1989 г. са и консерватори.

Новото дясно – вяра в реда, авторитета на властта, дисциплината. Повлияно е от либералните идеи за икономиката – свободен пазар дори до степен на либертарианство. To roll back government from economy – водещ мотив за Рейгъномиката

 

основни теми: желание за запазване, традиция, човешка несъвършеност, органично общество (всеки да си знае мястото и да си изпълнява функциите), запазване на йерархията, авторитета и собствеността.

Консерваторите имат по-ясна визия срещу какво са, отколкото за какво са – негативна философия.

 

Традицията – да запазим света, както е направен от Бог. Ако променяш света, ти предизвикваш волята Божия. Човешкото вмешателство в божетвения промисъл ще е за лошо, а на за по-добро.

С промяната на обществото нови традиции изместват старите. Бърк не оправдава консерватизма с божественото право, въпреки че религията е много важна за тази идеология. За него обществото е партньорство между умрелите, живите и тези, които ще се родят. Честъртън: Традицията означава да даеш гласове за най-скритата от всички класи – нашите предци. Демокрация на мъртвите, натрупаната мъдрост на вековете.

Традицията ни дава чувство за историческа принадлежност, чувстваме корените си.

 

Несъвършенство.

Хората са несъвършени и не могат да се усъвършенстват. Те са психологически ограничени. Всеки да си знае мястото. Хората имат нужда от сигурност и някой авторитет да ги води. Престъпленията и неморалното поведение се коренят в отделния индивид. Нужен е ред, закон и твърдо управление.

 

Йерархия – неравенство между индивидите.

 

Органично общество. Индивидът не може да е отделен от обществото. Ние търсим сигурност в него. Човек е част от социална група, която се грижи за него: семейство, приятели, местната общност, нацията. Не приемайте негативната свобода. - да бъдеш оставен сам на себе си, на собствените си сили и самодостатъчност. Това ще доведе до аномия стр 74 Аномия – отслабване на ценностите и нормативните правила, свързано с чувството на изолираност, отчужденост, и безсмисленост.

 

Свободата означава да изпълняваш задълженията си. Органичност – всяка част, всеки орган в цялото трябва да си е на своето място, за да функционира цялото.

 

Новото дясно отхвърля обществото.

Социалното равенство е отхвърлено като нежелано и непостижимо. Силата и собствеността са винаги неравномерно разпределени. Талантите и способностите също. Властта, авторитета се развива естествено. Родителите имат власт authority над децата. Много важна е дисциплината и ръководството на страната. Новото дясно критикува традиционния консерватизъм за патернализма. Патернализмът води до вдетиняване на обществото. Отначало консерваторите са използвали патернализма, за да спечелят гласовете на работническата класа, като се погрижат за нея. Благородството задължава – la noblesse oblige

 

Християндемокрацията

След Втората световна война консерваторите изоставят авторитарните се възгледи.

Характеристики: патерналистичните социални традиции на Католицизма, в Германия – субсидиарност и федерализъм, социална пазарна икономика. Намеса на държавата в икономиката. Католическата социална теория се фокусира на социалната група, а не както протестантите върху индивида. Демократичния корпоративизъм изтъква важността от посреднически институции: църква, профсъюзи и бизнесгрупи, които са свързани в социално партньорство.

Християндемократите Deutschland са еврооптимисти, за обединението, федералисти

консерваторите UK са евроскептици, националисти

 

патернализъм срещу либертарианство

Бърк подкрепя Адам Смит – законите на пазара са естествени закони.

Либертарианството (Робърт Нозик) максимална негативна лична свобода. Индивидуални права – Нозик, Laissez-faire Хайек.

 

Либертарианство срещу либерализъм

Отказва да даде приоритет на свободата над реда.

Срещу анархизма Е има нужда от поне минимална държава все пак.

 

Новото дясно е сватба на две контрастиращи идеологии – 1 либерална икономика, неолиберализмът е критика на голямото правителство. По-малко държава, по-ниски данъци, повече лична инициатива. Индивидите сами да си доставят социални услуги: здравни, пенсионни, застраховки. 2 – пре-дизраелска социална теория, запазване на реда, силна национална отбрана, и дисциплина – неоконсерватори.

Мултикултурализмът е заплаха

 

§ С излизането на все повече фирми на светло, това натежава везните в полза на желанието за спазване на закона и по-строги мерки, защото излезлите на светло фирми няма да търпят сивите, които биха имали незаслужено предимство.




Гласувай:
1



1. анонимен - zahariadaПозволявам си да публикувам целия текст!
30.12.2009 16:06
КОНСЕРВАТИЗМЪТ Е ПОЛИТИЧЕСКА ДОКТРИНА, ВЪЗНИКНАЛА ОТ ГОЛЕМИТЕ СЪТРЕСЕНИЯ, ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ фРЕНСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ.КОНСЕРВАТИЗМЪТ ОБЕДИНЯВА ВСИЧКИ, КОИТО СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯЛИ НА РЕВОЛЮЦИЯТА И МОДЕРНИЗАЦИЯТА И ЗАЩИТАВАЛИ ТРАДИЦИОННИТЕ АРИСТОКРАТИЧЕСКИ И МОНАРХИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ НА ОТМИНАЛАТА ЕПОХА. ЦЕНТРАЛНО МЯСТО В КНИГАТА НА ЕДМЪНД БЪРГ/ Я.Я да я прочете/, ПРИЗНАТА ЗА ПЪРВОИЗТОЧНИК НА КОНСЕРВАТИЗМА , ПРЕДСТАВЛЯВА КРИТИКАТА НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ РАЦИОНАЛИ-ЗЪМ. / какъвто е Я.Я.,СДС-ар, земеделец, царист и накрая прегърнал ценностите на консерватизма/.

Консерваторите са известни с това, че са консервативни. Те не напускат партийния кошер за да търсят прашец на териотирята на други партии. Търпеливо чакат да дойде тяхното време. Какво общо има Яне Янев с консерватизма? НИЩО! Това е видно от определението и същността, цитирани по-горе. Ще се опитам да обясня това НИЩО! Трудно се анализира нищо, което се представя за нещо. Партията на Я.Я. РЗС не изповядва нищо консервативно, като идеи и ценности, освен ако за тях това са: 1. Изминалите 20 год. 2. Предишните 45 год. комунизъм.3. Годините преди 1944г. Някакви наченки и кратка история на консервативни и либерални партии, неуспели да създадат трайни ценности. 4.Връщаме се още по-назад, в 19 век. Всички знаем какво е имало тогава.От изброените периоди от нашата история, накви ценности и идеи иска да възстановява Я.Я? Османско владичество, социалис тически реализъм или демократически демагогски популизъм? Единственото консервативно нещо при Я.Я. е, че не иска да освободи от присъствие -то си политическото пространство. Не е само той, но напъните му да бъде нещо, кое -то е едно нищо, са забележителни.Човек дошъл от нищото, отива пак там! И все пак да си обясним защо Я.Я. е консерватор?

В Европейската партийна система, за да може една партия да участва в избори за Европарламент е необходимо да има регистрация и структури във всички държави на Европейския съюз и най-малко в седем д-ви да има регистрирани листи за участие в национални избори. На Европейската консервативна партия, която иска да влезе в Европарламента и трябва такава креатура и в Б-я. И тя го прави чрез РЗС. Срещу та -зи услужлива или купена позиция на РЗС, тя ще получава субсидирана подкрепеа за да я има.Не би имало нищо лошо, ако тази партия /РЗС/ беше изградена върху идеи и ценности отговарящи на консерватизма в Европа. Но в случая имаме едно сборище от хора,изхвърлени от партийния пътнико-поток, наричащи себе си политици! Това е РЗС! Едно нищо без контури дори, с претенции за съдържание!

Какво прави Яне Янев, обикаляйки България? Влиза арогантно и неканен в личния или общностен живот на хора, които живеят в съгласие и хармония, било те христия-ни, мюсюлмани, или каквито и да е! Кой го кани? Защо ходи и проповядва омраза и разединение? Какво е това? Не прилича ли на нещо друго? Запасал пояс, затъкнат с кръстове, забрадки, шалвари, документи, видеозаписи и какво ли не, дошли незнай-но откъде, сее омраза и разединение, точно там където хората нито са го канили, ни -то го искат. Това е той! Опасен човек! А такива пояси оборудвани с едни други неща, ни навяват зловещи асоциаций.

Това радикализъм ли е, или вербален тероризъм? Сигурно е описано някъде в Н К . Ами, ако някой реши да реагира на това ? Боже опази!

http://zahariada.blog.bg/politika/2009/06/11/kakvo-oshte-ne-znaem-za-rzs-i-zashto-izgovori-za-partiia-rzs.347198
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eutopia
Категория: Политика
Прочетен: 807223
Постинги: 200
Коментари: 118
Гласове: 526
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031