Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2009 18:17 - Константин Цеков
Автор: melodyabg Категория: Музика   
Прочетен: 5507 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.05.2009 18:55


image

Константин Цеков

Роден : 24 декември 1952

От 7 годишна възраст учи пиано при Лидия Кутева, която го счита за безспорно откритие с ярко дарование. През 1972 г. завършва нейния клас по пиано в Музикалното училище в София, а през 1978 г. - Музикалната академия в класа по пиано на проф. Лили Атанасова. За музикалното му образование и професионално израстване съществен принос имат заниманията му по хармония и композиция с големия български музикант Стефан Траянов. Константин Цеков е виртуозен пианист. Решаваща роля за развитието му имат три фактора (както той сам твърди): Приятелството му с Александър Бахаров и Румен Бояджиев, музиката на "Йес", "Дженезис", Джино Ванели и твърдото решение професията му да бъде негово хоби, а хобито му - професия! През 1976 г. тримата създават ФСБ (Формация "Студио Балкантон" ). Косьо е работлив студиен музикант, композитор, перфекционист с пословична "прима виста", железна нервна система, професионалист от голяма величина! Артистичният им път ги среща с Хосе Фелициано - щастлива среща, последвана от покана да работят заедно в САЩ. Така ФСБ стават аранжори, продуценти и студийни музиканти в албума на Хосе "I’m gonna change"издаден от EMI през 1989 г. Не закъснява и покана за работа в елитни звукозаписни студия в Мюнхен и Хамбург. ФСБ са единствените български музиканти удостоени с най-високото в шоу бизнеса признание - Grammy за продукция и аранжимент на световно известния хит “Sellito Lindo”- 1990 г.
Дискография: Натиснете тук

Освен с ФСБ, той е композитор и аранжор на песни от репертоара на Васил Найденов, Орлин Горанов, Йорданка Христова, Васил Петров, Камелия Тодорова, Ирина Флорин… Пише музика на документални филми, театрална и детска музика. Първият му самостоятелен албум с инструментална музика е "Вертикали" (1996) г. с участието на Иван Лечев, Венко Захариев и Стоян Янкулов. Вторият албум "Крилете на рибите" (1999) е реализиран в същия състав от музиканти със специалното участие на Ивайло Крайчовски и Петър Славов - младши. Соло вокала изпълнява сам, текстовете са на Живка Шопова.

forum.segabg.com/topic.asp

www.ubp.online.bg/bg_fsb__konstantin_tsekov.htm

image

image

Константин Цеков (ФСБ): Новият ни албум ще излезе 2009

04.01.2009   MySound.bg


Константин Цеков - Като пепел и дъжд


“Не усещаш ли вятър от крилете на рибите” питаше една от героините на английския писател Пол Боулс. Отговори й базовият кийбордист на ФСБ - българинът Константин Цеков, със своя втори солов компактдиск. “Крилете на рибите” (в каталога на UBP International) продължава инструменталните идеи, върху които клавишите на Косьо подскочиха в индивидуалния му дебют “Вертикали” (1995). Този път дискът на Цеков е “вокален”: доколкото може да понесе пеене неговото гласовито пиано.
“Крилете на рибите” е музикантски и баладичен албум с позитивни послания. Той съдържа 15 пиеси, повечето композирани сякаш от Стинг. Но и от музикант, чиято основна кариера е тази в златните плочи на ФСБ. Тоест, има и прогресив рок, и джаз, и фънк. Ново е ню ейдж полъхът, долетял топло от втората половина на проекта. Неговите вълни (“Начална тема”, ”Следи”, “Пред последната врата”, “Пътят”) биха били гордост в който и да било албум на “Дед кен денс” например. Слушателят очаква дрезгав, пращящ глас. Но от колоните погалва леденовисок тембър, изкачил хълмовете не само на пианото, а и на планините от духовите инструменти.
Текстовете на песните (дело на Живка Шопова и Константин Цеков) са метафорични, лирични, елегантни. Онзи пиано-фънк, измислил звуковото лого на ФСБ, подписва поезия в “Сълзите на скитника” и баладата “Чак толкова”. Като от репертоара на “Тото” е “Зар”, с рок-соло струна освежава “Като пепел и дъжд”. “Пътят” и “Като пепел и дъжд, част III” са готов саундтрак и предизвикват асоциации с Енио Мориконе. А някъде между тях искри изфинената нежност на “Наричаха я птицата”.

www.capital.bg/show.php

www.mvbox.bg/artist.pcgi

image
Категории: Рок музика , Класически Рок Издаден: 2000



Тагове:   музика,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: melodyabg
Категория: Музика
Прочетен: 890532
Постинги: 53
Коментари: 91
Гласове: 1079
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031